An-Nusra zřejmě zadržuje japonského novináře, který zmizel loni v létě

Syrská odnož Al-Káidy, Fronta an-Nusra, zřejmě zadržuje japonského novináře. Tvrdí to japonská média, podle kterých je na zveřejněné videonahrávce unesený reportér Jumpei Yasuda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský novinář Jumpei Yasuda (vlevo) na snímku z roku 2004

Japonský novinář Jumpei Yasuda (vlevo) na snímku z roku 2004 | Zdroj: Reuters

Dvaačtyřicetiletý Japonec zmizel v Sýrii v červenci loňského roku. Video s uneseným mužem se teď objevilo na internetu. Yasuda se v něm představuje, říká, že se mu stýská po rodině, se kterou nemůže být.

Pravost nahrávky nyní prověřují japonské úřady.

Na rozdíl od takzvaného Islámského státu syrská odnož Al-Káidy své zajatce většinou nepopravuje, podle experta na vyjednávání s teroristy Adama Dolnika je naopak vyměňuje za výkupné.

„Islámský stát je prostě notoricky brutální, mučí svoje rukojmí a některé z nich popravil na videích. Přesto je ale třeba říct, že z 24 západních rukojmích, které Islámský stát držel, se více než polovina dostala ven za výkupné,“ upozorňuje expert.

„Oproti tomu An-Nusra, která se snaží vymezovat určitou umírněností - jestli se to tak dá vůbec nazvat, ale v kontrastu s IS to tak skutečně vypadá - se svými rukojmími zachází poměrně dobře. Vnímá je jako komoditu, za kterou chce něco dostat. Takže mají motivaci se o ně starat poměrně dobře a ta vyjednávání s An-Nusrou jsou o byznysu.“

Fronta an-Nusra v uplynulých měsících unesla desítky lidí, například křesťanské řádové sestry nebo amerického novináře Petera Curtise, které po zaplacení výkupného propustila.

An-Nusra hrozí ofenzivou

Fronta Nusrá, která má asi 11 tisíc bojovníků, hrozí mohutnou ofenzívou proti vládním jednotkám. Právě tato džihádistická organizace není, spolu s takzvaným Islámským státem, zahrnutá do dohody o příměří v Sýrii. Boje proti ní tak pokračují.

Fronta An-Nusra také patřila k hlavním cílům ruských náletů v Sýrii. Ofenzivu měla údajně zahájit do 48 hodin po odletu prvních ruských letounů.

Tato radikální skupina ovládá a kontroluje rozlehlá území v provinciích Idlíb, Aleppo i další, která dobyla i s pomocí umírněných povstaleckých skupin. A některé po jejím boku bojují dodnes, i proto jsou stále terčem úderů, ať už ruských či syrských letadel i pozemních sil. Proti Frontě An-Nusra postupují i syrští Kurdové.

Na druhé straně Američany vedená koalice až na výjimky nebombarduje pozice Al-Kaidy v Sýrii. Soustředí se výlučně na takzvaný Islámský stát.

An-Nusra útočí prakticky neustále, a to nejen na vládní jednotky či Kurdy, ale třeba i na část umírněné opozice, jako tomu bylo v uplynulých dnech, kdy obsadila pozice 13. divize Syrské svobodné armády a získala její zbraně.

Sýrie | Foto: ČTK

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme