Ministr Zaorálek jedná v Izraeli, prohloubit chce hlavně hospodářskou spolupráci

Ministr zahraničí a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek zahájil svá jednání v Izraeli. Česko má podle něj zájem o prohloubení vzájemné hospodářské spolupráce, například o železniční zakázky, nákup vojenských radarů či školení českých lékařů. Uvedl to při setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem

Lubomír Zaorálek s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po setkání s izraelským prezidentem také zdůraznil, že se Česká republika i Evropská unie mají poučit z izraelských bezpečnostních zkušeností.

„Vzhledem k tomu, co se děje v Evropě, a k těm tragickým útokům, ke kterým dochází v Paříži a v Bruselu, je v současné době evidentní, že bychom potřebovali v něčem předat ty zkušenosti, které má Izrael," uvedl Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Jeruzalémě sleduje zpravodaj Štěpán Macháček

„Izrael je v tomto pro nás cenný partner. Nejen pro Českou republiku, ale i pro Alianci, protože disponuje celou řadou jednak informací a jednak dovedností, ve kterých my budeme potřebovat významně přidat,“ poznamenal.

Při setkání s izraelským prezidentem si český ministr zahraničí ale neodpustil ani kritiku. „Nás nepotěšilo rozhodnutí vlády, kdy došlo k demolici některých objektů areálu C ve východní části Jeruzaléma. Řada budov a objektů byla stavěna z fondů Evropské unie, to znamená, že to byly prostředky, do kterých my jsme investovali," uvedl Zaorálek.

Takzvaná zóna C je ta část palestinského Západního břehu, kterou plně kontroluje izraelská armáda. Palestincům tam prakticky žádnou výstavbu neumožňuje. Izraelské osady se tam naopak rozšiřují.

„Stejně tak jsem říkal, že není dobře vnímáno to, že došlo k výstavbě 153 nových jednotek v oblastech, které jsou vlastně sporné. To jsou věci, které nepřispívají k tomu, na čem jsme se shodli, že je třeba budovat, a to je důvěra. Některé kroky budování důvěry brání. Já si připadám, že bych tady nebyl poctivý, kdybych ty věci nahlas neřekl,“ prohlásil český ministr.

Izraelský prezident Reuven Rivlin ministrovi Zaorálkovi řekl, že kritiky od přátel si váží. Podle obou politiků jsou česko-izraelské vztahy velice pevné. Jak Izrael, tak Palestinci údajně oceňují vyvážený postoj, který Česká republika ke konfliktu zastává.

Zaorálek po setkání zdůraznil, že Česká republika má zájem o prohloubení hospodářské spolupráce s Izraelem. Česká armáda by ráda nakoupila pokročilé izraelské radary a o podíl na modernizaci zdejších železnic naopak usilují české firmy.

„Máme zájem o vybavení železničními vagony a o budování železničního spojení v Izraeli. Pak třeba také energetika, ale roste i počet turistů, kteří přicházejí z Izraele do Prahy,“ naznačil Zaorálek.

Později odpoledne se český ministr sešel také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, se kterým podle dřívějšího vyjádření chtěl jednat například o spolupráci ve zdravotnickém sektoru.

„Rádi bychom využili i některé léčebné postupy. Uvažujeme, že požádáme Izrael o školení pro naše lékaře," řekl šéf české diplomacie.

Zmínil také, že jedním z možných odvětví spolupráce je pěstování léčebného konopí. Samopěstitelství je v Izraeli pro pacienty povoleno od roku 1991.

Součástí návštěvy je i příprava společného zasedání izraelské a české vlády, které by se mělo uskutečnit 19. května v Praze.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem | Foto: Štěpán Macháček

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme