Syrské jednotky vedené Kurdy útočí u města Rakka, bašty Islámského státu

Poblíž syrského města Rakka začala ofenziva proti islamistickým povstalcům. Jednotky podporované koalicí vedenou Spojenými státy shromáždily tisíce bojovníků a zahájily rozsáhlý útok na islamistické jednotky severně od města. Zprávy o bojích přinesla například televize Al-Džazíra nebo britská BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník kurdských jednotek YPG v Sýrii

Bojovník kurdských jednotek YPG v Sýrii | Zdroj: Reuters

Podle mluvčího americké koalice Steva Warrena ofenzivu zahájily Demokratické síly Sýrie, což je koalice vedená syrskými kurdskými milicemi. A zatím prý nečelí příliš velkému odporu.

Jednotky Demokratických sil Sýrie nyní čítají kolem 25 tisíc kurdských bojovníků a asi 5000 Arabů. Ty by mělo ze vzduchu podporovat letectvo Spojených států a zapojit by se mohlo i Rusko. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Moskva je připravená s Američany a povstalci spolupracovat.

Kdy přijde úder v samotném Rakka, zatím není jasné, jak poznamenává agentura AFP. Vše bude záležet na tom, jak se bude dařit současná ofenziva. Jak informuje BBC, Spojené státy by před dobýváním města nejdříve chtěly rozšířit jednotky Demokratických sil Sýrie.

Jednotky se teď soustředí hlavně na vyčištění severní oblasti u města. Na twitteru o tom napsal jejich velitel Rojda Felat s tím, že chce oblast osvobodit i s těmi, kteří jsou radikály ze samozvaného Islámského státu utiskovaní.

Tři až pět tisíc radikálů

Rakka, kterou Islámský stát obsadil v srpnu 2013, je pro islamisty jakési hlavní město. Džihádisté tam uplatňují svou vizi státu a striktní výklad islamistického práva.

Někteří bojovníci do města často přišli i se svými rodinami, násilím vyhnali obyvatele z nejlepších čtvrtí města a obsadili domy i po lidech, kteří z Rakky uprchli.

Život ve městě ovládaném islamisty už dříve popsal například server Middle East Eye. Mezi původními obyvateli a bojovníky chalífátu jsou podle serveru obrovské třídní rozdíly a v ulicích lze často slyšet cizí jazyky včetně francouzštiny a severoafrických dialektů arabštiny.

Město je cílem bombardování a pravidelně tam umírají civilisté.

Podle americké koalice se počet islamistických bojovníků ve městě nyní pohybuje zhruba mezi třemi a pěti tisíci. Jde však o počet radikálů přímo uvnitř ve městě, kde si podle BBC bojovníci vytvořili mnoho obranných míst a také síť podzemních tunelů.

ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme