Za údajnou špionáž dostal Mursí doživotí, novinářům egyptský soud potvrdil tresty smrti

Trest doživotního vězení za špionáž pro Katar dnes vynesl soud v Káhiře nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím. V téže kauze soud potvrdil trest smrti pro šest údajných Mursího spolupracovníků, mezi nimiž jsou dva novináři arabské televize Al-Džazíra. Oznámily to zahraniční tiskové agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený prezident Muhammad Mursí u soudu na snímku z 29. prosince 2014

Sesazený prezident Muhammad Mursí u soudu na snímku z 29. prosince 2014 | Zdroj: Reuters

Mursí byl hlavním obžalovaným v kauze předání tajných dokumentů týkajících se národní bezpečnosti Kataru. Předběžné rozsudky smrti dostala šestice obžalovaných v květnu, dnes je měl soud potvrdit, nebo zrušit po konzultacích s egyptským velkým muftím, jehož názor však není pro soud závazný.

Novináři byli souzeni v nepřítomnosti. Televize Al-Džazíra popřela, že by některý z jejích zaměstnanců spolupracoval s Mursího vládou.

Rozsudek nad Mursím nebyl v květnu vynesen. Ve třech jiných procesech byl už ale Mursí odsouzen k trestu smrti, doživotí a dvacetiletému vězení.

Muhammad Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ale Mursího svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Katar byl Mursího zastáncem, Egypt proto viní tuto zemi z podpory nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Tuto sunnitskou organizaci považují od loňska některé země za teroristickou.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme