Tisícům Syřanů u jordánských hranic hrozí smrt žízní, varují Lékaři bez hranic

Až desetitisíce syrských běženců u jordánských hranic můžou umřít žízní. Upozorňuje na to organizace Lékaři bez hranic. Jordánsko oblast uzavřelo minulý týden po útoku, při kterém zemřelo šest jeho pohraničníků. Sebevražedný atentátník přitom využil nepřehledné situace a skryl se mezi uprchlíky. Podle odhadů se u hranic s Jordánskem tísní bez přístupu k vodě a potravinám až 60 tisíc lidí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smrt žízní hrozí až 60 tisícům Syřanů u jordánských hranic (ilustrační foto)

Smrt žízní hrozí až 60 tisícům Syřanů u jordánských hranic (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Brzy můžeme být svědky hladovění a dehydratace a budeme stát tváří v tvář úmrtím, kterým bylo možné zabránit. Mezinárodní společenství selhává v poskytnutí azylu a ochrany těm, kteří prchají před naprosto brutální válkou v Sýrii," prohlásil Benoit de Gryse, zástupce organizace Lékaři bez hranic.

Syřané se podél hranice s Jordánskem začali hromadit po vystupňování bojů v Aleppu. V pouštní oblasti, kde teploty dosahují 50 stupňů Celsia, přečkávají v provizorních táborech bez zásob vody a potravin.

Jordánsko přerušilo humanitární pomoc a uzavřelo oblast po útoku, který se stal nedaleko vojenského stanoviště u jordánských hranic 21. června. Při něm zemřelo 6 pohraničníků a dalších 14 lidí bylo zraněno. K atentátu se později přihlásil Islámský stát.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme