Bitva o Aleppo může rozhodnout o dalším vývoji v Sýrii. Nejvíc trpí civilisté

Desetitisíce povstalců se u Aleppa snaží prolomit blokádu vládních vojsk. Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada a jeho spojenců toto největší a před válkou ekonomicky nejvýznamnější syrské město obklíčily před několika dny a rebely tak zcela odřízly od zásobování. Těžké boje ale pokračují i na dalších frontách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené domy po náletech ve starém Aleppu

Zničené domy po náletech ve starém Aleppu | Zdroj: Reuters

Obklíčení v Aleppu, kde v části obsazené rebely uvízlo i přes 200 tisíc civilistů, stále trvá.

Syrské jednotky mají pod kontrolou silnici Castello, tedy hlavní komunikaci spojující Aleppo s hranicí s Tureckem, kudy do města proudily nejen zásoby jídla, ale také zbraně, munice a sami bojovníci z různých povstaleckých skupin.

V oblasti operuje koalice rebelů Džajš al-Fatah, která sdružuje i nejradikálnější islamisty. Ti podle jejich náboženského soudce shromáždili na 20 tisíc bojovníků včetně desítek sebevražedných atentátníků, jejich útoky ale vládní síly zatím dokázaly odrazit.

Bitva o Aleppo prý může rozhodnout o dalším vývoji války. Ostatně už se také označuje za „Bitvu bitev“.

Rebelové dohlížejí na civilisty stojící ve frontě na jídlo v sousedství Aleppa | Foto: Reuters

Aleppo je strategicky a ekonomicky velmi důležité, proto také třeba Turecko podporovalo některé povstalecké skupiny operující v tomto městě i v dalších oblastech stejnojmenné provincie.

Část Aleppa dobyli rebelové už v roce 2012 a znovuzískání kontroly nad celým městem by pro Asada mělo i velký symbolický význam.

Civilisté trpí a hladoví

Vítězství jeho jednotek pak může mít dominový efekt a zcela zvrátí vývoj konfliktu. I proto rebelové volají o pomoc své spojence ze všech koutů Sýrie.

Pokračujícími boji nejvíce trpí civilisté. Stovky jich umírají v obou částech Aleppa, tedy jak ve čtvrtích ovládaných vládními jednotkami, tak v těch, co mají pod kontrolou povstalci.

Problémem je, že mezi opozičními skupinami má hlavní slovo syrská odnož Al-Káidy, Fronta an-Nusra, která cíleně útočí na civilisty a ostřeluje hlavně kurdské a křesťanské čtvrti.

Zničené domy po náletech ve starém Aleppu | Foto: Reuters

Také proto jejich obyvatelé kritizovali Damašek, že je nedokáže ochránit a stále nemá pod kontrolou celé město. Na druhé straně humanitární pracovníci upozorňují i na zhoršující se situaci v obklíčené části Aleppa, kde civilisté hladoví a chybí jim léky.

V posledních hodinách na internetu koluje i video z brutální vraždy malého, asi 12letého chlapce, kterému uřízli hlavu členové další z povstaleckých skupin operujících v Aleppu, z organizace Núr Zinkí, kterou přitom podporovaly i Spojené státy či některé arabské země.

Situace v dalších částech

V dalších částech země vrcholí hlavně bitva o město Manbidž u hranice s Tureckem. Syrské demokratické síly tvořené hlavně Kurdy a podporované Američany dobyly už velitelství takzvaného Islámského státu v tomto městě, mezinárodní koalice při jeho osvobozování provedla na 450 náletů.

Bitva v Aleppu může být pro další vývoj v Sýrii rozhodující (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Při jednom z nich ale v úterý zahynulo u města Manbidž také na sto civilistů. Proti islamistům postupuje i syrská armáda, hlavně v provinciích Homs, Dajr az-Zaur a Rakka a vládní jednotky získávají navrch i v dalších částech země včetně okolí metropole Damašku, a to i díky ruské vzdušné podpoře.

Jak ale v této souvislosti píše list Le Figaro odvolávající se na informace francouzské vojenské zpravodajské služby, i nadále přichází do Sýrie přes Turecko týdně asi 100 džihádistů mířících k takzvanému Islámskému státu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme