Rusko začalo útočit na pozice Islámského státu i z íránského území

Rusko poprvé zaútočilo na cíle takzvaného Islámského státu v Sýrii ze třetí země. Základnu jeho bombardérům poskytl Írán. Podle místních aktivistů usmrtily jejich nálety jen za včerejšek 27 civilistů. Ruská letadla útočila v provinciích Idlib, Aleppo a Dér ez-Zór. Spojené státy považují tyto nálety z íránského území za nešťastné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský bombardér Tupolev Tu-22M3 (archivní foto)

Ruský bombardér Tupolev Tu-22M3 (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Podle ruského ministerstva obrany odstartovala skupina bombardérů Su-34 a Tu-22 ze základny Hamadán a útočí na cíle takzvaného Islámského státu a dalších teroristických skupin v Sýrii. Šlo o sklady zbraní a munice, komunikační uzly a výcvikové tábory tzv. Islámského státu nebo Fronty an-Nusrá.

Všechny letouny se pak v pořádku vrátily na základnu v západním Íránu. Starty z Hamadánu zkrátily doletovou dobu o více než polovinu. To znamená, že letouny nemusí mít plné nádrže leteckého paliva, zato unesou větší náklad bomb.

Rusko tvrdí, že nálety zabily velký počet islamistických ozbrojenců. Spojené státy je však považují za nešťastné.

„Je to nešťastné, ale nepřekvapilo nás to. Zapadá do známého vzorce. Rusko pokračuje v náletech, tentokrát s přímou podporou Íránu. Předstírá útoky proti Islámskému státu a Nusře, většinou ale míří na umírněné opoziční síly," prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner.

Ruské bombardéry útočí na cíle v Sýrii, nálety zabily desítky lidí

Číst článek

Martin Dorazín, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme