Islámský stát přišel o svého mluvčího Adnáního. Byl zabit v syrském Aleppu

V severosyrském městě Aleppo zahynul vysoce postavený velitel a mluvčí organizace Islámský stát (IS) abú Muhammad Adnání. Informovala o tom v úterý americká monitorovací služba SITE s odvoláním na agenturu Amak napojenou na islamisty. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce. Americké ministerstvo obrany Abdáního smrt zatím nepotvrdilo, ale mluvčí Pentagonu prohlásil, že by by pro takzvaný Islámský stát znamenala výraznou ztrátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí Islámského státu abú Muhammad Adnání

Mluvčí Islámského státu abú Muhammad Adnání | Zdroj: ČTK

Adnání byl zabit, když "dohlížel na operace s cílem odvrátit vojenskou kampaň proti Aleppu,“ napsala agentura Amak. Žádné další podrobnosti neoznámila, uvedla pouze, že jeho smrt bude pomstěna.

Islamisté ovládají oblast stejnojmenné provincie, nicméně nikoli samotné velkoměsto, kde bojují syrští rebelové proti vládním jednotkám, poznamenala agentura Reuters.

Islámský stát zveřejnil v minulosti množství zvukových nahrávek, na kterých Adnání promlouvá ke svým stoupencům a vyzývá je k dalším útokům. Například letos radikály nabádal k rozsáhlým útokům během postního měsíce ramadánu, také je vyzýval, aby útočili v západních zemích.

Asi osmatřicetiletý Adnání pocházel ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách teroristické sítě Al-Káida. Před deseti lety byl v zajetí amerických vojáků v Iráku, v posledních letech byl řazen k hlavním propagandistům IS.

Spojené státy loni vypsaly odměnu pět milionů dolarů (121 milionů Kč) za informace vedoucí k jeho dopadení. Pentagon nyní oznámil, že jeho jednotky zaměřovaly Adnáního a směřovaly k němu letecké údery, nicméně dosud prověřují výsledky své akce. Jeho smrt tedy ještě americké ministerstvo obrany nepotvrdilo.

Už letos v lednu se objevily informace, že Adnání byl v bojích zraněn. Znalec Islámského státu William McCants z centra Brookings tehdy uvedl, že ztráta Adnáního by byla velkou ztrátou pro vůdce IS abú Bakra Bagdádího.

"Uvažovalo se totiž o něm jako o možném nástupci Bagdádího," řekl McCants.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme