Turecko podniklo další vpád do severní Sýrie. Tanky útočí u města Ar-Raj

Turecká armáda v sobotu znovu podnikla vpád do pohraničních oblastí na severu Sýrie. Informuje o tom agentura Reuters s upřesněním, že turečtí vojáci zaútočili v oblasti syrské obce Ar-Raj a podpořili tak novou operaci opozičních oddílů proti Islámskému státu. Spojené státy mezi tím oznámily, že v noci proti IS poprvé použily raketový systém nově umístěný na turecké hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syřané s tureckými tanky za zády

Syřané s tureckými tanky za zády | Zdroj: Reuters

Turecké tanky přejely severní syrské hranice z provincie Kilis nedaleko turecké vesnice Cabanbey, která leží jen kousek od města Ar-Raj.

Oblast současných útoků je asi 55 kilometrů vzdálená od syrského města Džarábulus, které bylo na konci srpna dobyto syrskými opozičními silami za pomoci Ankary.

Přítomnost tureckých tanků v Ar-Raj potvrdily také Tureckem podporované opoziční oddíly, kterým turecká armáda přijela na pomoc.

„Tanky vstoupily do bojů právě teď,“ řekl agentuře Reuters Mohammed Rasheed ze skupiny Džajš an-Nasr, která je součástí Syrské svobodné armády (FSA).

Mluvčí opozičních oddílů v sobotu večer také oznámil, že se podařilo získat kontrolu nad několika vesnicemi, které do teď držel Islámský stát v okolí obce Ar-Raj.

Situace jinde

Tureckem podporované opoziční oddíly v sobotu podle Reuters zároveň ohlásily, že převzaly kontrolu nad další severosyrskou obcí u hranic s Tureckem.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že Ankara je odhodlána podniknout veškeré kroky, ať už uvnitř země nebo mimo ni, aby ochránila turecké občany.

Turecko čelí mezinárodní kritice za to, že se operacemi v severní Sýrii snaží zastavit také postup kurdských sil napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících, které stejně jako FSA bojují proti Islámskému státu.

Americké rakety proti IS

Spojené státy americké v sobotu informovaly o tom, že v noci poprvé použily proti Islámskému státu nově umístěné raketové systémy na tureckých hranicích. Uvedl to na svém Twitteru zástupce USA v koalici proti Islámskému státu Brett McGurk.

„Jednotky Spojených států v noci díky nově nasazeným systémům HIMARS zasáhly pozice IS nedaleko tureckých hranic,“ uvedl McGurk.

Podle agentury Reuters ale není známo, kdy raketometný systém Spojené státy na turecké hranici rozmístily.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme