Bezcitní Saúdové vraždili zraněné poutníky v Mekce, obvinil Chameneí Rijád

Nad Mekkou, svatým srdcem islámu, se v předvečer tradiční pouti stáhly diplomatické mraky. Íránský nejvyšší vůdce nařkl Saúdskou Arábii, že před rokem chladnokrevně vraždila poutníky lapené ve smrtící pasti loňské tragédie. Dosáhl tím „nového dna“, kontroval Rijád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poutníci v Mekce.

Poutníci v Mekce. | Zdroj: Reuters

„Bezcitní a vražední Saúdové zavřeli zraněné s mrtvými v kontejnerech – místo aby jim poskytli zdravotní péči a pomohli jim, nebo aspoň utišili jejich žízeň. Zavraždili je,“ citoval z prohlášení ajatolláha Alího Chameneího server Middle East Monitor.

Vyjádření se na Chameneího oficiálních webových stránkách objevilo čtyři dny před zahájením letošní pouti do Mekky, jež se tento pátek opět otevře statisícům muslimů, mířilo však na účet loňské katastrofy, kdy ve svatém městě islámu zahynulo v tlačenici přes 2000 poutníků. (Bilance obětí není dodnes jednotná, podle agentury AP zemřelo nejméně 2426 lidí – pozn. red.)

Hlava teokratické republiky tak nenechala nikoho na pochybách, že z jejich smrti viní Saúdskou Arábii, jejíž panovník se od 80. let tituluje opatrovníkem dvou svatých mešit (kromě Mekky je míněna Medína – pozn. red.). Podle Chameneího ovšem Saúdové loni v září katastrofálně zklamali a mají na svědomí mimo jiné i životy 464 Íránců.

Ajatolláh Chameneí chce omluvu od Saúdské Arábie za tragédii v Mekce

Číst článek

Titěrní satanové

Své tvrzení, že Rijád odepřel pomoc tisícům zraněných, nepodložil ajatolláh žádnými důkazy, ale zato označil Saúdy za „titěrné satany“. „Ti, kteří hadždž ponížili na nábožensko-turistický výlet a skrývají svou nenávist a nevraživost vůči věřícímu a revolučnímu íránskému národu pod názvem ‚politizace hadždže‘, jsou sami malými titěrnými satany, kteří se chvějí strachem, aby neohrozili zájmy Velkého Satana, USA,“ vyčetl ajatolláh sunnitské monarchii.

Poukázal tím na slova saúdskoarabského ministra vnitra Mohameda bin Nájifa, který v pondělí uvedl, že věřící z Íránu se letošní pouti nezúčastní, a při té příležitosti obvinil íránské představitele z "politizace hadždže", upozorňuje The Guardian.

Mohamed bin Nájif, saúdskoarabský ministr vnitra a korunní princ. | Foto: Reuters

Úpadková propaganda

Odmítavá reakce Saúdské Arábie na sebe nedala dlouho čekat. „Nejenže jsou tato obvinění nepodložená, ale jsou také načasovaná, aby sloužila neetické, úpadkové propagandě (Teheránu),“ prohlásil tiskový mluvčí ministerstva kultury a informací a dodal, že Chameneí svými slovy stanovil „nové dno“. Ujistil rovněž, že „Saúdská Arábie je plně připravena sloužit poutníkům a zajistit jejich bezpečí a pohodlí.“

Slovní přestřelka kvůli letošní pouti je dalším důkazem neutěšených vztahů mezi oběma regionálními rivaly. Diplomatické vztahy Rijádu a Teheránu se po dlouhodobém napětí ocitly letos v lednu na bodu mrazu - stalo se tak poté, co Rijád popravil prominentního šíitského klerika šajcha Nirma. A aktuální bolestivé vzpomínky na tragické loňské září žádné tání neslibují.

Íránci se nezúčastní letošní muslimské poutě do Mekky, oznámil Teherán

Číst článek

Blízkovýchodní mocnosti, jež spolu v zastoupení soupeří také v syrské nebo jemenské válce, se v souvislosti s Mekkou už dříve vzájemně osočily ze sabotáže. Zatímco Teherán prohlásil, že Rijád není schopen zaručit poutníkům bezpečnost a maří účast Íránců, Saúdská Arábie opáčila, že Írán svým občanům brání ve splnění jejich náboženské povinnosti.

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme