Na humanitární konvoj v Sýrii útočila ruská letadla, tvrdí Spojené státy. Moskva to odmítá

Spojené státy jsou toho názoru, že Rusko je odpovědné za útok na humanitární konvoj v Sýrii. Podle Washingtonu útočily ruské bombardéry. Moskva odpovědnost odmítá s tím, že smrt 20 lidí a zničení 18 vozidel zřejmě vůbec nejsou výsledkem leteckého útoku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy tvrdí, že na humanitární konvoj v Sýrii útočilo Rusko. To ale vinu odmítá (ilustrační foto)

Spojené státy tvrdí, že na humanitární konvoj v Sýrii útočilo Rusko. To ale vinu odmítá (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bílý dům informoval, že zkázu humanitárního konvoje způsobil s největší pravděpodobností nálet. Prohlásil to bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes.

„Všechny informace, které máme, nasvědčují, že šlo o letecký útok. To znamená, že připadají v úvahu pouze dva subjekty, které za něj mohou nést zodpovědnost - buď syrský režim, nebo ruská vláda. V každém případě máme za to, že v tomto prostoru je za nálety zodpovědné Rusko," uvedl Rhodes.

Washington má navíc informace od zpravodajských služeb, které nasvědčují, že přesně v době pondělního útoku se nad kolonou pohybovaly dva ruské bombardéry Suchoj Su-24. Informovala o tom agentury Reuters s odvoláním na dva americké představitele.

Ruské ministerstvo zahraničí jakoukoli vinu rezolutně odmítlo s tím, že americká administrativa nemá žádné důkazy, které by toto tvrzení o ruské účasti potvrdily. Podle Ruska neútočily ani stroje ruské armády, ani stroje syrské armády, naopak vinu svaluje na povstalce.

Moskva už také dříve odmítla, že by na konvoj útočila letadla syrské armády. Tvrdí, že vůbec nešlo o nálet, ale pozemní útok. Na kolonu s humanitární pomocí prý útočilo dělostřelectvo.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova existuje jen malá naděje na obnovení příměří, které platilo sedm dní do nedělní půlnoci. Šéf americké diplomacie John Kerry ale po setkání s ruským ministrem Sergejem Lavrovem prohlásil, že „příměří není mrtvé“.

Spojené státy v OSN bude zastupovat ministr zahraničí John Kerry | Foto: Reuters

Situaci v Sýrii se má ve středu věnovat také Rada bezpečnosti OSN. Spojené státy na setkání bude zastupovat přímo ministr zahraničí John Kerry.

Mezinárodní červený kříž v reakci na útok odložil vyslání další humanitární pomoci do čtyř syrských měst. Stejným způsobem reagovala i OSN. Obě organizace uvedly, že musí přehodnotit bezpečnostní situaci v oblasti.

Podle šéfa OSN Pan Ki-muna mají na rukou krev všichni, kteří konflikt podporují. Přítomné zástupce vlád, které stojí za jednou nebo druhou stranou obvinil z toho, že udržují válečnou mašinérii a umožnili, financovali, nebo i plánovali krutosti a násilí páchané na syrských civilistech.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme