Syrská armáda dobyla další cíle na západě země. Po rebelech chce, aby složili zbraně

Jednotky syrské vlády obsadily v posledních dnech několik měst a vesnic na západě Sýrie. Prezident Bašár Asad nabídl rebelům v bombardovaném Aleppu možnost odejít z města, pokud ho přestanou bránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tank Syrské arabské armády v severním Aleppu

Tank Syrské arabské armády v severním Aleppu | Foto: Mohammad Reza Jofar, CC BY 4.0

Armáda Bašára Asada pokračuje ve své ofenzivě podporované Ruskem. V posledních dnech se jí povedlo dobýt několik dalších měst a vesnic na západě země. Vládní režim tak potlačil povstalce, kteří v provincii Hamá dosud postupovali. Podle Syrské organizace pro lidská práva je to poprvé od konce srpna, co vládní jednotky na západě Sýrie postoupily.

Mezitím experti z OSN znovu potvrdili, že humanitární konvoj u Aleppa zničil letecký úder. Podle Larse Bromleyho to dokazují satelitní snímky. "Tak velký kráter v zemi je skoro jistě výsledkem bomby shozené letadlem,“ prohlásil Bromley. „Rakety a podobné střely se odpalují většinou v řadě, zatímco dělostřelecká nebo minometní palba vypadá úplně jinak," dodal.

Konec nadějí na vyřešení konfliktu v Sýrii? Washington přerušil jednání s Moskvou

Číst článek

Nabídka pro rebely

Spolu se zprávami o postupu vládních vojsk informovala v pátek agentura Reuters o nabídce Bašára Asada. Ten rebelům v Aleppu slíbil, že mohou i se svými rodinami opustit město, pokud složí zbraně. Nabídka přišla po dvou týdnech těžkého bombardování a podle agentury v posledních měsících někteří rebelové na jiných místech podobnou možnost využili.

Syrská vláda slíbila zmírnit útoky, aby dala lidem prostor odejít na jiná území držená rebely. Ti, kteří zůstanou, podle ní musí čelit "nevyhnutnému osudu". Nabídka není v tuto chvíli časově omezena.

Vůdci rebelů Asadovu nabídku na opuštění Aleppa označili za podvod. Skepticky se k ní staví i Spojené státy. „Naznačovat, že najednou pečují o zájmy civilistů, je pobuřující,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Martin Balucha, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme