Zajatý izraelský voják Gilad Šalit je zřejmě naživu

Izrael by měl zítra dostat čerstvou videonahrávku, která dokládá, že zajatý voják Gilad Šalit držený ozbrojenci v Gaze je naživu. Po třech letech je to vůbec první takto silný důkaz o situaci, ve které se Šalit nachází.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gilad Šalit

Gilad Šalit | Foto: www.habanim.org/

Izrael za videonahrávku také musí zaplatit. Ze svých věznic má propustit 20 palestinských žen, vesměs odsouzených za pokus o násilný útok.

U většiny těchto Palestinek stojí v kolonce provinění: zadržena s nožem cestou k útoku na Izraelce. Žádná ho nestačila provést a tak izraelské vedení transakci obhajuje poukazem na to, že nepouští žádnou teroristku s rukama od krve.

Výměnu těchto žen za videonahrávku dojednávali zprostředkovatelé z Egypta a Německa. Mluví se o tom, že by konečně mohla znamenat průlom v Šalitově osudu.

Podle izraelského tisku přispěla k posunu zdánlivá banalita. Palestinské hnutí Hamás kývlo na to, že předá Šalitovi bibli, kterou mu poslal vlivný izraelský rabín. Kniha pak putovala do Gazy před egyptského prezidenta Husního Mubáraka.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme