Izrael chce ostřejší sankce proti Íránu

Je nejvyšší čas uvalit na Írán ostřejší sankce kvůli jadernému programu. Na konferenci Fórum 2000 to prohlásil izraelský místopředseda vlády a ministr obrany Ehud Barak. Ten současně považuje za důležité, aby se k sankcím vůči Íránu připojily i další země především Čína a Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael

Izrael | Foto: CIA

Íránský jaderný program představuje pro Izrael velkou hrozbu. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se totiž netají tím, že je podle něj nutné izraelský stát zničit. Pravděpodobnost možného útoku na židovský stát na konci září navíc zvýšila zpráva, že Írán odpálil raketu Šaháb 3, která je schopna Izrael zasáhnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jiřím Schneiderem z Pražského institutu bezpečnostních studií mluvila o možnosti íránsko-izraelského konfliktu kolegyně Naďa Bělovská.

"Smyslem využití raket středního doletu, které mohou dolétnou z Íránu do Izraele, je udělat škodu, a to lze pouze s konvenční hlavicí. Pokud někdo vyvíjí rakety středního a delšího doletu a je zřejmé, že Írán takové rakety testuje, je důvod k obavám. Ne v řádu týdnů nebo měsíců ale v řádu roků," vysvětluje Jiří Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií.

Írán navíc sám před jednáními, která měla být průlomová se západními mocnostmi, oznámil, že má další zařízení na obohacování uranu. "Jediný smysl, proč vyvíjet tento typ velmi drahých a nákladných nosičů, je, aby byly schopny donést nekonvenční hlavice. Aspirace Íránu v oblasti jaderného výzkumu a jeho vojenského využití jsou zřejmé," dodává Schneider.

Íránský jaderný program pro mírové účely?

Íránci se svůj jaderný program ale brání tím, že jej budou využívat pouze k mírovým účelům. "Obohacování uranu pro civilní účely má určitou hranici, ale můžete velmi rychle schopnost obohacovat uran pro mírové účely změnit a obohacovat ho tak, aby z něj bylo možné udělat jadernou hlavici. To se dá ověřit jedině velmi otevřeným systémem kontrol, který zaručuje mezinárodní agentura pro jadernou energii," popisuje Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií.

Podle něj ale Íránci tyto kontroly dostatečně neumožňují. Zároveň upozorňuje na to, že není možné bránit jednotlivým státům, aby využívali jadernou energii pro mírové účely.

"Izrael je velmi malá země a jediné co mu může zaručit, aby Írán nezaútočil, je dostatečné zastrašení. Tuší se, že Izrael má solidní jaderný arzenál, a to nikoliv proto, aby ho použil, ale aby jím mohl odstrašovat," popisuje postoj Izraelců Jiří Schneider.

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme