Ve druhém kole afghánských prezidentských voleb se nečeká vysoká účast

V Afghánistánu oficiálně začala kampaň před druhým kolem prezidentských voleb. V něm se za dva týdny utkají dosavadní prezident Hamíd Karzáí a někdejší ministr zahraničí Abdullah Abdullah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé vesnice v Afghánistánu (ilustrační snímek)

Obyvatelé vesnice v Afghánistánu (ilustrační snímek) | Foto: US Department of Defense

Karzáí už se po prvním kole považoval za vítěze, s účastí ve druhém kole souhlasil poté, co zvláštní vyšetřující komise potvrdila masové podvádění během srpnového hlasování.

Tomu listopadovému vážně hrozí minimální volební účast i díky sobotní hrozbě hnutí Taliban, aby Afghánci volby bojkotovali. Podle zvláštního amerického vyslance pro Afghánistán a Pákistán Richarda Holbrooka by ale druhé kolo mohlo být čestnější:

"Není bláhové věřit, že nepravostí teď bude méně. Má to několik důvodů. Za prvé do druhého kola jdou jenom dva kandidáti, za druhé může zapůsobit negativní zkušenost s tím, jak vypadalo první kolo. Za třetí mezinárodní komunita včetně vojenských jednotek pod americkým vedením přislíbila, že pro úspěch udělá vše, co bude v jejích možnostech."

ČRo 1 - Radiožurnál, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme