Turecko vzdalo vstup do Evropské unie

Turecko už nechce do Evropské unie. Místo toho posiluje svou pozici silného a významného hráče na Blízkém východě. Tak by se dal zjednodušeně popsat obrat v turecké zahraniční politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Istanbul, Turecko

Istanbul, Turecko | Foto: Klára Stejskalová

Podle bývalého velvyslance České republiky v Ankaře Tomáše Laně Turecko s tím, jak se rozvíjí její hospodářství a tím, že její vláda má absolutní moc a má islamistické kořeny, začíná svou zahraniční politiku zaměřovat více emancipovaně a více se obrací ke svým sousedům a k islámskému světu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecko už nechce do Evropské unie. Místo toho posiluje svou pozici silného a významného hráče na Blízkém východě. Téma pro bývalého velvyslance České republiky v Ankaře Tomášem Laněho.

"Vycházíme-li z tradičního postavení osmanské říše, která byla vůdčí silou muslimského světa do roku 1918, pak bychom to mohli skutečně nazvat normalizací zahraniční politiky," uvedl Laně ve vysílání Rádia Česko.

Dodal, že nynější zahraniční politika Turecka je politikou tzv. nulových problémů, kdy země především chce vyřešit problémy se svými sousedy. A jelikož většina jeho sousedů jsou islámské země, dá se logicky předpokládat, že budou zaměřeny tímto směrem.

Vztahy s Izraelem by měly nadále zůstat dobré

Laně si nemyslí, že nová orientace Turecka by zhoršila jeho nadstandardně dobré vztahy s Izraelem, Turecko je izraelský spojenec, v roce 1996 podepsaly obě země dohodu o vojenské spolupráci.

"Turecko s Izraelem nadále pojí vztahy výjimečné. To by mohlo hrát spíše pozitivní roli, Turecko by mohlo hrát zprostředkovací roli. Izrael spojenectví s Tureckem potřebuje, ale stejně tak Turecko jako most k USA a zdroj vojenských technologií," míní Laně.

Turecká vláda chce vyřešit kurdskou otázku

Turecká vláda předložila v úterý parlamentu návrh opatření ke zlepšení postavení kurdské menšiny v zemi.

"To je nová iniciativa, vychází jak z turecké, tak z kurdské strany a měla by vést k vyřešení palčivé kurdské otázky. Může přinést ale i problémy, protože opozice se už nyní staví proti ní. Kurdská otázka je plodem tureckého nacionalismu. Proto nacionalistická a levicová opozice nepřijímá žádnou iniciativu vedoucí k emancipaci Kurdů," vysvětlil Laně.

Ondřej Černý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme