Írán odmítl vyvážet uran ke zpracování v cizině

Teherán odmítá dodávat svůj uran ke zpracování do zahraničí. Podle agentury ISNA to prohlásil íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Íránu

Vlajka Íránu | Foto: Iranian Research Organization for Sci and Technology

Jde o nejjasnější odpověď na říjnový návrh mezinárodního společenství, aby Teherán posílal svůj polotovar do ciziny a zpátky dostával hotové palivové tyče. Takový postup měl snížit riziko, že samotní Íránci zpracují uran nikoli do reaktoru, ale pro jaderné zbraně.

Mottakí řekl, že Teherán je ochoten svůj uran měnit za palivo z ciziny jedině na svém teritoriu. Ministr neupřesnil, co by se za této situace dělo s íránským uranem. V minulosti ale padaly návrhy, že by ho přímo v Íránu uskladnila a strážila Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Mottakí také řekl, že je nepřijatelná západní představa, že by Írán předal 1200 kilogramů uranu obohaceného na 3,5 procenta a zpátky dostal prý pouze 116 kilo materiálu obohaceného na 20 procent.

Světoví politici Írán obviňují, že maří svým kličkováním možnost vyřešení celé krize. Mottakí kontroval, že Západ je ochoten přijmout jedině naprostý souhlas se svými požadavky.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme