Írán chce stavět další továrny na obohacování uranu

Mezinárodní kritiku a také otázky, co tím vlastně sleduje, vyvolal Írán svým oznámením, že chce vybudovat dalších deset závodů na obohacování uranu. Teheránská vláda včera večer pověřila Íránskou organizaci pro atomovou energii, aby do dvou měsíců začala stavět pět továren v už schválených lokalitách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Íránu

Vlajka Íránu | Foto: Iranian Research Organization for Sci and Technology

Pro dalších pět závodů má najít vhodné místo. Už několik let Írán používá závod v Natanzu. V září vyšlo najevo, že další stavěl u města Komm.

V pátek Rada guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii Írán vyzvala, aby továrnu u Kommu uzavřel. Za dva dny Teherán odpověděl, že naopak dalších deset závodů postaví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Írán se možná snaží zpětně legitimizovat už existující továrny, řekl Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Mark Fitzpatrick z londýnského Mezinárodního institutu pro strategická studia odhaduje, že se tak Írán snaží zpětně vysvětlit už existující projekty. Při odhalení továrny v Kommu se totiž spekulovalo, že podobně v utajení může Írán budovat několik dalších továren.

Spojené státy, Británie a Německo rozhodnutí íránské vlády odsoudily jako porušení jejích závazků. Teherán ale trvá na tom, že uran potřebuje pouze k civilní účelům a že se nenechá omezovat ve svých právech.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme