Mezi Irákem a Íránem vypukl pohraniční spor o ropné naleziště

Mezi Irákem a Íránem vypukl pohraniční spor o ropné naleziště. Podle mluvčího bagdádské vlády 11 íránských vojáků obsadilo ropné zařízení na nalezišti Fakka a vztyčili tam vlajku Islámské republiky. Teherán to sice popírá, západní agentury ale mezitím ohlásily, že kvůli krizi podražila na světových trzích ropa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Irák proti vetřelcům nepodnikl žádné vojenské akce a čeká prý na politické vyřešení případu. Vláda už si předvolala íránského velvyslance v Bagdádu. Íránská státní ropná společnost ale popřela, že by plošinu Íránci vůbec obsadili. Podle jiných zdrojů tam sice byli, ale už se zase stáhli.

I když mezi dnešní vládou v Bagdádu a teheránským vedením panují dobré vztahy, letitý spor o naleziště Fakka zůstává nevyřešený už z doby vlády Saddáma Husajna. Oba státy mezitím svedly osmiletou válku.

Ačkoli podle pozorovatelů incident nepřeroste ve větší krizi, na světových trzích už kvůli němu podražila ropa o několik desítek centů na barel.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme