Írán se chystá na nepokoje při pohřbu předního opozičního klerika

Íránská policie je opět ve střehu kvůli možnosti protivládních demonstrací. Dnes může být jejich roznětkou pohřeb ájatolláha Montazerího, který patřil k předním kritikům vládnoucího režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teheránský bazar

Teheránský bazar | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

87letý Montazerího zemřel v sobotu přirozenou smrtí. Duchovní patřil ke strůjcům islámského režimu v zemi a jednu dobu byl dokonce vybrán pro funkci nejvyššího íránského vůdce. Pak ale upadl v nemilost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj B. Tureček hovořil o pohřbu v Ranním Radožurnálu

Policie se na protesty připravila v Teheránu, v Nadžafábádu, odkud Montazerí pocházel, a ve městě Komm, který je místem jeho pohřbení. Lidé se na spontánní smuteční shromáždění scházeli už včera. Na dnešek vyzvali opoziční vůdci své stoupence k dodržování smutku a k účasti na Montazerího pohřbu.

Už od včerejška se k obřadu sjížděly do Kommu statisíce lidí z celé země. Bezpečnostní aparát je proto ve střehu, aby smuteční shromáždění nepřerostla v další protivládní demonstraci. Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček ve Světě o osmé Rádia Česku že začátek obřadu se obešel bez incidentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost ájatolláha Hosejn-Alího Montazerího představil B. Tureček také ve Světě o osmé Rádia Česko

Pro íránské vedení představoval Montazerí problém už za svého života, protože od 80. let vytrvala kritizoval zneužívání moci vládnoucí elitou. Jako spoluzakladatel režimu a vysoce erudovaný a populární klerik ale nemohl skončit za mřížemi. Montazerí proto strávil šest let v domácím vězení a stal se i terčem fyzických útoků.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme