Napětí v Íránu trvá

Schyluje se v Íránu k revoluci? Během nejnovější vlny protirežimních protestů v Íránu zemřelo několik lidí a stovky jich skončily ve vězení. Demonstrace proti vládě prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda neutichají ani půl roku po sporných volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teheránský bazar

Teheránský bazar | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Opoziční hnutí slibuje další akce vzdoru, vládní bezpečnostní aparát zase tvrdou odvetu. Stále častěji se proto objevují komentáře přirovnávající současné dění v Íránu k revoluci před 30 lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Íránu zhodnotil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček má za to, že dnešní vývoj v Íránu se do velké míry podobá revolučnímu převratu, kdy Íránci svrhli prozápadní monarchii.

"Revoluci tehdy také předcházelo mnohaměsíční období jednotlivých protestů, kdy záminkou k protivládní revoltě byly třeba pohřby zabitých demonstrantů či duchovních. Projevy odporu se stupňovala stejně tak brutalita tehdejšího režimu."í

Írán si často stěžuje, že západní tajné služby podporují třeba i špionáží různé rebelské skupiny v pohraničí. Tureček připomněl, že opozice v Íránu sahá od monarchistů přes umírněné kleriky po skupiny, které neváhají použít teror.

"Provládní tábor má tvrdé jádro bezpečnostního aparátu, které má strach a bojuje o přežití," poznamenal Tureček. "Režim má problém, že není jednotný a musí čelit i své vlastní opozici."

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme