Írán přechází v konfliktu s opozicí do tvrdé protiofenzivy

V Íránu pálili účastníci prorežimních demonstrací vlajky západních států a obviňovali opoziční vůdce z víkendového krveprolití. Vládou svolané manifestace byly odpovědí na nedělní opoziční protesty v Teheránu i dalších městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prorežimní demonstrace v Íránu.

Prorežimní demonstrace v Íránu. | Zdroj: ČTK

Režim je potlačil a střety si vyžádaly nejméně osm mrtvých. Také nejnovější vývoj v Íránu naznačuje, že jeho vůdci přešli do tvrdé protiofenzivy vůči svým odpůrcům.

Vypadá to, že se vedení islámské republiky nyní cítí silné v kramflecích poté, co statisíce Íránců na mnoha místech země manifestovaly oddanost náboženskému režimu. Ten tak může stupňovat represi proti opozici.

Na shromáždění v Teheránu vyzval duchovní Ahmad Alamolhoda lídry reformního hnutí k omluvě za mobilizaci proti establishmentu. V opačném případě na ně prý může být nahlíženo jako na nepřátele boha, tedy v íránských reáliích jako na zločince trestané smrtí.

Šéf policie pohrozil stoupencům opozice, že období tolerance skončilo a každý další pokus o ilegální shromáždění bude tvrdě potlačen. Od nedělních demonstrací zůstává podle policie za mřížemi na tři sta stoupenců reformního hnutí včetně sestry Širín Ebadíové, nositelky Nobelovy ceny míru.

Jan Prokeš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme