Afghánský parlament rozhodne o dalších členech vlády

Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes parlamentu předloží 18 nových kandidátů na členy vlády. Lidová rada, dolní komora parlamentu, totiž před týdnem prezidentovi neschválila téměř tři čtvrtiny navržených ministrů. Tehdy poslanci potvrdili jen obsazení sedmi rezortů, například klíčových ministerstev obrany, financí nebo vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán

Afghánistán | Foto: Emanuel Macoun

Afghánský kabinet vzniká v době, kdy se v zemi zhoršuje bezpečnostní situace a kdy západní spojenci naléhají na Kábul, aby účinněji bojoval s korupcí. 22. května se navíc v Afghánistánu mají konat parlamentní volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj pro Rádio Česko popsal bývalý český velvyslanec v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík

O nových jménech by měl afghánský parlament hlasovat možná už dnes. Bývalý český velvyslanec v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík se na Rádiu Česko, přiklonil k názoru, že Karzáí tentokrát v parlamentu uspěje: "Když byla předložena nová vláda, protestovaly některé skupiny jen proto, že se na seznam nedostal jejich kandidát.

Vláda má řídit zemi do parlamentních voleb na konci května. Západ by uvítal zavedení volební reformy, která by zabránila loňskému fiasku z prezidentských voleb. Přibík připomněl, že Západ naléhá na to, aby se volby už neodkládaly:

"Západ čeká, že v Londýně na konferenci o Afghánistánu se objeví nový ministr obrany a ministr vnitra. S nimi chce jednat o případné vojenské pomoci, ale bude chtít vědět, kam jdou finanční prostředky na posílení bezpečnosti."

V prosinci byl za korupci odsouzen starosta Kábulu na čtyři roky vězení, i když sám tvrdí, že se stal obětí spiknutí mocných. Západu to ale nestačí. Podle Přibíka bere Hamíd Karzáí bere boj skorupcí vážně.

"Ale těch výtek ze strany, těch, kdo půkjčují peníze, bylo tolik, že se Karzáí začal hájit. A začal říkat: nabízíte ušlechtilou pomoc, ale v podstatě se k nám nedostane všechno, po cestě si vyberete určité částky peněz, které my potom neuvidíne."

Milan Kopp, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme