Vědci prověří, zda povstalci z Talibanu nemají židovské kořeny

Izrael vyčlenil peníze na výzkum, který má určit, jestli příslušníci povstaleckého hnutí Tálibán v Afghánistánu a Pákistánu nemají ve skutečnosti židovské předky. Upozornil na to izraelský deník Jerusalem Post.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael

Izrael | Foto: CIA

Z grantu se má platit projekt předních izraelských odborníků a indické vědkyně Šahnáz Alíové. Ta už léta prověřuje teorii, že muslimský národ Paštúnů je ve skutečnosti jedním z takzvaných ztracených izraelských kmenů.

Možností, že paštúnské kmeny v Afghánistánu mají židovské předky, se vědci zabývají desítky let.

Ve prospěch této teorie mluví skutečnost, že si to myslí i samotní Paštúni, dodržují mnoho zvyků připomínajících judaismus a mají také velmi podobná jména, jako židovské kmeny ztracené ve starověkém exilu.

Prestižní vědecký ústav Technion v izraelské Haifě má teď z grantu ministerstva zahraničí prověřit případnou shodu DNA. Vzorky paštúnského kmene Afrídí shromáždila v jižní Asii indická genetička Alíová.

Pokud se potvrdí, že Afrídové jsou opravdu potomci židovského kmene Efraim, bude to první skutečný důkaz překonávající dosavadní domněnky historiků.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme