Nastražená bomba zabila íránského jaderného vědce

V Teheránu ráno zahynul při pumovém atentátu íránský jaderný vědec. Oznámila to íránská televize. Profesor Masúd Alí-Mohammadí se podle ní stal obětí teroristického útoku, za kterým stojí zahraniční síly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teheránský bazar časně ráno

Teheránský bazar časně ráno | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Některé íránské zdroje ukazují konkrétně na Izrael. Pachatelé na experta nastražili dálkově ovládanou bombu u jeho domu.

Alí-Mohammadí není prvním jaderný vědec, který v Íránu v poslední době zahynul. Před třemi lety přišel v Isfahánu o život špičkový expert Ardešír Hosejnpúr. Vláda jeho smrt oznámila s týdenní prodlevou a s vysvětlením, že zemřel kvůli unikajícímu plynu. V americkém tisku se ale objevily náznaky, že ho mohla zavraždit izraelská tajná služba Mosad.

Jeruzalémská vláda opakovaně dala najevo, že nedovolí, aby Teherán získal jadernou zbraň. Izraelští agenti přitom stáli už v 70. a 80. letech za vraždou několika jaderných vědců Iráku. Ke zvěstem, že teď Mosad odstraňuje íránské experty, se Izrael nevyjadřuje.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme