Turecko chce od Izraele omluvu za ponížení svého velvyslance v Tel Avivu

Omluvu za ponížení svého velvyslance požaduje Turecko po izraelské vládě. Reaguje tak na pondělní incident, kdy si náměstek izraelského ministra zahraničí povolal tureckého ambasadora a před novináři s ním jednal ve zjevném rozporu s diplomatickou etiketou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tel Aviv

Tel Aviv | Foto: www.telavivlife.net

Turecký velvyslanec už byl kvůli aféře odvolán do Ankary. Nová krize ve vztazích mezi nedávnými strategickými spojenci tak nabírá na obrátkách.

Tři izraelští diplomaté vysoko na židlích, turecký ambasador zabořený o poznání níže do obyčejného gauče a na stolku uprostřed oproti všem zvyklostem pouze vlaječka židovského státu. Tak přijal v pondělí náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon tureckého velvyslance Ahmeta Cellikola. Pro případ, že by si přítomní novináři nevšimli, že cílem schůzky bylo Turka ponížit, Ajalon je na to hebrejsky upozornil.

Izraelci diplomata pozvali, aby si stěžovali na výroky tureckého premiéra. Recep Tajjip Erdogan totiž opět obvinil Izrael z používání nadměrné síly vůči Palestincům a dodal, že židovský stát nerespektuje některé rezoluce OSN.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme