Izraelsko-turecká roztržka přerostla v diplomatický skandál

Urážlivé chování a silná slova převládla v posledních dvou dnech ve vztazích mezi Tureckem a Izraelem. Oba státy byly donedávna strategickými spojenci a spolupracovaly i ve vojenské oblasti. V poslední době se ale vztahy silně zhoršily, zejména kvůli kritice židovského státu ze strany tureckého premiéra Recepa Tajjipa Erdogana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan | Foto: OSN

Poslední ránu vzájemným vztahům učinil diplomatický skandál, při kterém byl veřejně uražen turecký velvyslanec v Izraeli.

Urážka byla zamýšlená

V pondělí si izraelské ministerstvo zahraničí pozvalo tureckého ambasadora, konkrétně náměstek ministra, aby s ním něco projednal. Schůzka prý ale proběhla velice svérázně.

"Náměstek velvyslanci odmítl podat ruku, tři izraelští diplomaté seděli na vysokých židlích, zatímco turecký velvyslanec seděl mnohem níž na jakémsi kavalci. Na stolku také chyběla turecká vlaječka, oproti všem zvyklostem. U setkání byli přítomni i novináři, které náměstek izraelského ministra zahraničí přímo upozornil na všechny nesrovnalosti a ještě dodal, že se na velvyslance vůbec neusmívají. Znamená to, že se ho Izraelci rozhodli plánovaně urazit," vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Turecko nyní žádá omluvu a hrozí, že jinak svého velvyslance z Izraele úplně stáhne. Sám velvyslanec řekl, že se po tomto protestním odjezdu možná ani nevrátí.

Reakce na seriál

Pozvání i celá událost byla pravděpodobně reakcí na to, co se děje v Turecku. Zde v televizi běží akční seriál ,Údolí vlků', který je velmi krvavý a kontroverzní a nyní se v něm objevili agenti izraelské tajné služby, kteří unášejí děti a jsou vyloženě zápornými postavami. Samotný Izrael je v seriálu vykreslován ve skutečně záporných barvách.

Proti tomu chtěli Izraelci protestovat. Turecký premiér navíc znovu kritizoval Izraelské počínání vůči Palestincům.

"Turecký premiér je islamista. Touto kritikou Izraele se pravděpodobně snaží získat podporu arabského a muslimského světa. Emoce ale hrají i na izraelské straně. Vylepšovat vztahy měl jet do Turecka izraelský ministr obrany Ehud Barak, ale objevila se informace, že si toto ponížení tureckého velvyslance objednal izraelský ministr zahraničí, který s tímto vylepšováním vztahů nesouhlasí. Hraje v tom tedy roli vnitřní politika nejen v Turecku, ale i v Izraeli," podotýká Břetislav Tureček.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme