Americký viceprezident zažehnává v Bagdádu předvolební politickou krizi

Americký viceprezident Joe Biden je na krizové misi v Iráku. Snaží se přesvědčit tamní politiky, aby zrušili vyřazení pěti set kandidátů z parlamentech voleb chystaných na začátek března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden

Americký viceprezident Joe Biden | Foto: US Department of Defense

Odstranění politiků z volebního klání může vyústit v odklad hlasování i v další kolo násilností. Oba tyto scénáře by přitom mohly výrazně narušit americké plány stáhnout ze země do konce léta všechny své bojové jednotky.

Bagdádské úřady vyškrtání 511 lidí vysvětlily tím, že v minulosti působili ve straně Baas, která byla u moci za Saddáma Husajna. Zákaz kandidovat se týká i desítek lidí, kteří si s baasistickým režimem zadali jen minimálně, anebo se pak snažili očistit.

Do voleb tak nesmí například ani dosavadní poslanec a vůdce sunnitského bloku Sálih Mutlak, který ze strany odešel před 33 lety.

Restrikce se většinou týká sunnitských Arabů. Mezi diplomaty a v Bílém domě proto sílí obavy, že zákaz by mohl tuto skupinu obyvatel opět přimět k bojkotu voleb a tedy ke zpochybnění legitimity příští vlády.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme