Pád etiopského letadla mohli způsobit teroristé

Příčinou pondělní havárie etiopského letadla nad Středozemním mořem mohl být teroristický útok. Spekulují o tom arabská média. Při pádu boeingu do moře patrně zahynulo všech devadesát lidí na palubě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Bejrútu se zřítilo do moře letadlo s devadesáti lidmi na palubě.

U Bejrútu se zřítilo do moře letadlo s devadesáti lidmi na palubě. | Foto: AFP

Bejrútské úřady se zatím neoficiálně kloní k závěru, že za zkázou stroje byla prudká bouře a skutečnost, že prý pilot nedbal pokynů kontrolní věže.

Libanonská televize Orange TV ale s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že letoun mohla krátce po startu zasáhnout raketa. Také vlivný deník aš-Šark al-avsat spekuluje, že mohlo jít o útok. Podle jeho pramenů mohlo dojít k výbuchu na palubě.

Libanonský ministr obrany Elias Murr přitom prohlásil, že letadlo spadlo v bouři poté, co pilot nereagoval na výzvy ke změně kursu. Libanonci také už několik hodin po havárii vyloučili, že šlo o teroristický útok.

Právě rychlost tak zásadního oznámení ale vyvolala první pochybnosti. Mezitím se spekuluje o motivaci případných teroristů. Etiopie se například podílí na válce proti islamistům v sousedním Somálsku.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme