Palestinské vládě prý hrozí svržení kvůli korupci

Západem podporovaná palestinská vláda je natolik zkorumpovaná, že jí i na západním břehu Jordánu hrozí svržení, stejně jako před třemi lety v pásmu Gazy. V rozhovoru pro deník Jerusalem Post to prohlásil bývalý šéf palestinské protikorupční policie Fahmí Šabána.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinští rybáři

Palestinští rybáři | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Lidé napojení na prezidenta Mahmúda Abbáse prý nemají prakticky žádnou podporu a to nahrává islamistům z hnutí Hamás.

Spojené státy daly před čtyřmi lety Abbásovu táboru tři milióny dolarů na vylepšení jeho image a na posílení šancí, že hnutí Fatah porazí ve volbách islamisty z Hamásu. Jak ale tvrdí Šabána, dotyční činitelé rozkradli i tyto peníze. A Hamás také volby vyhrál.

Šabána případ zmiňuje jako jeden z mnoha důkazů zkorumpovanosti takzvaného umírněného vedení. To se přitom těší podpoře USA, Evropské unie a také židovského státu, protože je alternativou k protiizraelskému Hamásu.

Řadoví Palestinci podle Šabány ztrácejí naději, že se vedení zreformuje. Jak tento bezpečnostní činitel prohlásil, kdyby na západním břehu nebyla izraelská armáda, Abbásova vláda by byla svržena i tam.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme