Hamás vyšetřuje, kdo zavraždil teroristu Mabhúha

Palestinské hnutí Hamás vyšetřuje okolnosti vraždy předního velitele této organizace. Informuje o tom arabský tisk. Mahmúd Mabhúh přišel o život při atentátu v Dubaji. Hamás z vraždy obvinil Izrael a slíbil mu krvavou odvetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení Palestinci

Ozbrojení Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Arabská média spekulují, že komando mohlo do emirátu přijet v doprovodu izraelského ministra Uziho Landaua. Ten byl na pracovní návštěvě Dubaje tři dny před atentátem.

Podle londýnského deníku al-Kuds al-arabí má vnitřní vyšetřování Hamásu zjistit, jak se útočníci mohli dostat do blízkosti jednoho ze zakladatelů vojenského křídla hnutí. Bratr Mabhúha přitom řekl, že zabitý muž chodil bez ochranky, i když už dvakrát vyvázl z pokusu o atentát. V Dubaji ho prý útočníci v hotelu zabili elektrickým proudem.

Jeruzalémská vláda odmítá obvinění o svém zapojení do vraždy jakkoli komentovat. Izraelský server Injan merkazi mezitím uvedl, že palestinského teroristu zabilo čtyřčlenné komando izraelských tajných služeb. Nejprve ho prý ale v hotelovém pokoji vyslýchalo ohledně pašování zbraní z Íránu na palestinská území.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme