Hamás vyzval EU, aby zabránila Izraeli ve zneužívání evropských pasů

Evropská unie by měla zabránit, aby izraelské tajné služby používaly cestovní pasy evropských zemí. Bruselskému internetovému věstníku EU Observer to řekl mluvčí palestinské vlády v Gaze Ghází Hamad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Hamasu Chálid Mišaal

Šéf Hamasu Chálid Mišaal | Foto: Jaromír Janev

Reagoval tak na tvrzení dubajské policie, že lednový atentát na předního velitele Hamásu spáchalo sedm držitelů evropských dokladů. Dubaj nevylučuje, že šlo o agenty izraelské tajné služby Mosad.

Zavražděný Mahmúd Mabhúh byl nákupčí zbraní pro palestinské radikály, o tom že ho v Dubaji zavraždil Izrael ale zatím nebyly zveřejněny žádné důkazy. Samotný židovský stát to nepotvrdil ani nepopřel.

Jak ale prohlásil mluvčí vlády Hamásu Ghází Hamad, Izrael zneužívá falešné evropské identity k tomu, aby své agenty nepozorovaně dostal do arabských států.

Používání pasů cizích zemí není u tajných služeb výjimečné. Před pěti lety Nový Zéland odhalil pokus agentů Mosadu získat pasy této země. Už před tím Izraelci použili kanadské doklady při neúspěšném pokusu zavraždit v Jordánsku vůdce Hamásu Chálida Miš'ala.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme