Černé skříňky havarovaného etiopského letadla byly nalezeny

Mezinárodním vyprošťovacím týmům se podařilo u libanonských břehů najít obě černé skříňky havarovaného etiopského letadla. Dva týdny po havárii to uvedly bejrútské úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Bejrútu se zřítilo do moře letadlo s devadesáti lidmi na palubě.

U Bejrútu se zřítilo do moře letadlo s devadesáti lidmi na palubě. | Foto: AFP

První záznamové zařízení už prý libanonské námořnictvo vyneslo na hladinu, u druhého se na tom teprve pracuje.

Následné vyhodnocení údajů by mělo výraznou měrou odpovědět, proč se boeing s 90 lidmi na palubě krátce po odletu z Bejrútu zřítil.

Kromě skříněk se našla i další lidská těla a jejich části. Na břehu čekají sanitky, aby oběti odvážely k identifikaci. Z devadesáti lidí se za dva týdny podařilo najít jenom kolem patnácti.

Předpokládá se, že ostatní zůstali na mořském dně v hlavní části rozlomeného letadla. Tedy tam, kde se našly černé skříňky.

Etiopský boeing se zřítil v silné bouři a spekulovalo se také o teroristickém útoku. Libanonští činitelé už jsou ale po sérii prvotních rázných prohlášení opatrní.

Jak říkají, s určením příčiny havárie se musí počkat na odborníky. Premiér Harírí dal k dispozici své soukromé letadlo, aby černé skřínky odvezlo k analýze do Francie.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme