V Íránu se na dnešní výročí islámské revoluce očekává další pouliční násilí

Desítky tisíc Íránců se opět chystají do ulic a očekávají se další násilné střety mezi provládními silami a odpůrci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Írán si dnes připomíná 31. výročí islámské revoluce a vláda organizuje řadu oficiálních akcí na podporu režimu. Podobné příležitosti ale využívá ke svým protestům také opozice. Její vlastní shromáždění totiž úřady nepovolují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Vrchní velitel policie generál Esmáíl Ahmadí Mokaddam už oznámil, že byli zatčeni hlavní strůjci nepokojů, který prý opozice na dnešek plánovala. Jak dodal, kdo se přesto pokusí pořádek narušit, musí počítat s tvrdou odvetou.

Kvůli nespokojenosti s výsledkem prezidentských voleb lidé chodí demonstrovat už od loňského června. V ulicích od té doby zahynuly desítky Íránců, dva lidé také byli popraveni.

Vláda tvrdí, že opoziční hnutí je řízené západními tajnými službami s cílem svrhnout režim. Mnozí komentátoři poukazují na paradox, že k ideálům dnes oslavované revoluce se hlásí jak vládní tábor, tak jeho odpůrci.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme