Palestinský prezident odvolal Husajního kvůli sexuálnímu skandálu

Palestinský prezident Mahmúd Abbás včera odvolal z funkce ředitele své kanceláře Rafíka Husajního. Tato zdánlivě banální zpráva je špičkou skandálu, který poslední dva týdny otřásá palestinskou samosprávou. Husajní byl totiž přistižen při sexuálním vydírání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

Celý případ se točí kolem dva roky staré videonahrávky, na které se přední politik palestinské samosprávy Rafík Husajní chvástá před dvěma ženami, že pro ně může zařídit jakýkoliv prezidentský dekret. Mluví také o tom, že prezident Mahmúd Abbás je jenom nastrčená figurka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákulisí sexuálního skandálu Rafíka Husejního mluvil na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Další záznam ho Husajního ukazuje, jak se svléká do naha, zalézá do postele a čeká až k němu přijde jedna žena. Údajně jde o ženu, která se na něj obrátila jako na vysokého státního úředníka s prosbou o pomoc a on jí měl patrně nabízet zaměstnání výměnou za sexuální protislužby.

Žena se ale obrátila na protikorupční policii, která v jejím bytě nastavila skryté kamery a pořídila záznam, který minulý týden odvysílala izraelská televize.

Na případ upozornil bývalý šéf palestinské protikorupční policie Fahmí Šabána. A právě obvinění z úplatkářství a rozkrádání veřejných peněz tvoří podstatu celé kauzy. Šabána totiž zároveň říká, že má v ruce důkazy o gigantickém rozkrádání vládních peněz v palestinské samosprávě.

Martina Mašková, Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme