Dubaj viní z vraždy předáka Hamasu Izrael

Za vraždou předního palestinského radikála v Dubaji stála - když ne na sto - tak na 99 procent izraelská tajná služba Mossad. Prohlásil to šéf dubajské policie Záhí Tamím. Jde o vůbec první oficiální obvinění ze strany Dubaje vůči Izraeli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská vlajka

Izraelská vlajka | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Teorii, že nákupčího zbraní zlikvidoval Mossad, Izrael stále nepotvrdil, ale ani nepopřel. Případ už přerostl v diplomatickou roztržku mezi Izraelem a několika evropskými státy.

Většina izraelských komentátorů se shoduje: pokud Mahmúda Mabhúha zavraždil Mossad, šlo o záslužné odstranění nebezpečného teroristy.

Jedním dechem ale média dodávají, že velmi problematické je zneužití 11 evropských pasů vražedným komandem. Irsko a Británie požádaly o vysvětlení izraelské velvyslance, žádné informace od nich ale nedostaly. Francie se k tomu chystá a zatím vyčkává Německo.

Atentátníci použili kopie pasů existujících lidí. Na ty se teď vztahuje mezinárodní zatykač. Hlavně Británie je pobouřená údajným ohrožením svých občanů.

Deník The Times tvrdí, že nejde o problém pouze čtyř států, ale celé Evropské unie, která má jednotné cestovní doklady.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme