Irák se před parlamentními volbami obává nových útoků

Poslední dva týdny před parlamentními volbami mohou v Iráku poznamenat další teroristické útoky a také vraždy namířené proti různým kandidátům. Prohlásil to mluvčí amerických sil v zemi generál Steve Lanza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bagdád

Bagdád | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Iráčané měli parlament vybírat už v lednu, nakonec vedení země stanovilo nový termín 7. března. Zatím poslední náznak nestability přineslo včerejší odstoupení významné sunnitské koalice z volebního klání.

Americký mluvčí v rozhovoru pro deník aš-Šark al-Avsat řekl, že hlasování ovlivní budoucnost celého regionu. O to více je prý nutné počítat s násilím, které může volbám předcházet.

K jejich odložení vedly dohady o rozdělení mandátů mezi provincie a také spor o hlasování v ropné oblasti Kirkúku, kde bojují o moc Arabové, Kurdové a Turkmeni.

Napětí mezi šíitskými a sunnitskými Araby zase vyhrocuje diskvalifikace stovek kandidátů pro jejich někdejší příslušnost k baasistickému režimu.

Sunnité tvrdí, že jde o snahu vyřadit je ze hry. Po odstoupení některých uskupení hrozí i výzvy k bojkotu voleb, což by silně poznamenalo jejich legitimitu.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme