Američané možná odloží stahování jednotek z Iráku

Spojené státy možná odloží plánovaný odchod desítek tisíc vojáků z Iráku. Prohlásil to jeden z vrchních velitelů amerických sil v zemi generál Ray Odierno. Podle dosavadního plánu mají Irák do srpna opustit všechny bojové jednotky, tedy asi padesát tisíc lidí. Americká generalita ale naznačuje, že případné nepokoje spojené s volbami a následným sestavováním irácké vlády mohou harmonogram nabourat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američané rozdávají léky v Iráku

Američané rozdávají léky v Iráku | Foto: National Guard New York

Jen včera bylo v Iráku povražděno na 30 lidí, mimo jiné osmičlenná rodina se šesti dětmi. Politické pozadí zločinů zatím není ověřené, panují ale obavy, že to nejhorší s blížícími se volbami teprve přijde.

Američané chtějí zůstat ještě dva měsíce po hlasování v plné pohotovosti. Původní termín voleb ale byl v lednu, a nikoli 7. března a už kvůli tomuto odkladu se mluvilo o možné změně plánů. Jak teď řekl Odierno, pokud by nastaly problémy, srpnový termín by se mohl změnit.

Podle dosavadního plánu má v Iráku po srpnu zůstat jen padesát tisíc vojáků formálně vedených jako výcviková podpora Iráčanů. Odejít mají do konce příštího roku.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme