Irácké volby mohou vynést k moci protiamerickou vládu

Chystané volby v Iráku mohou ukončit období, kdy je v Bagdádu u moci proamerická vláda. Vystřídat ji naopak může tábor, který má politicky blízko k sousednímu Íránu. Upozorňuje na to deník Washington Post s tím, že vše záleží na volebním zisku šíitského duchovního Muktady Sadra. Ten v uplynulých letech vedl protiamerická povstání v Bagdádu a na jihu Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Muktadá Sadr teď sice studuje náboženství v íránském Kommu, jeho stoupenci v Iráku ale mají za deset dní velké šance na dobré umístění v parlamentních volbách. Sadrův blok je součástí hlavní šíitské koalice. I jeho konkurenti uznávají, že právě Sadr může být člověkem, který bude v rámci vítězného tábora vybírat nového premiéra.

Mladý klerik stál několikrát za masovými demonstracemi i ozbrojenými rebeliemi, které požadovaly rychlý odchod amerických vojáků z Iráku. I když americký prezident Obama slibuje stažení do konce příštího roku, nástup Sadrova tábora by mohl vyústit v další tlak na Spojené státy a také posílení vlivu Teheránu.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme