Na severu Iráku prchají kvůli předvolebnímu teroru tisíce křesťanů

Kvůli teroristickým útokům uprchlo na severu Iráku v uplynulých dnech ze svých domovů více než 650 křesťanských rodin. Českému rozhlasu to řekl biskup chaldejské církve v severním Iráku s tím, že centrální vláda v Bagdádu nedělá nic na jejich ochranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká republika

Irácká republika | Foto: Emanuel Macoun

Jen za dva týdny extremisté zavraždili osm lidí včetně dětí. Teroristé napadají křesťanskou minoritu v oblasti Mosulu, kde je velmi silná přítomnost sunnitských radikálů.

Tisíce příslušníků křesťanské menšiny hledají útočiště v kurdské autonomii na severu Iráku. Jak řekl biskup Raban, jen včera musel ve svém kostele narychlo ubytovat další rodinu.

Oficiální místa v Bagdádu masakry připisují teroristické síti al-Káida. Místní politici ale tiše hovoří o tom, že za některými útoky mohou být Kurdové. Násilí se totiž odehrává v oblastech bohatých na ropu, na které si dělá nároky jak kurdský tábor, tak sunnitští Arabové.

V neděli budou volby a náhlý odchod křesťanů může v regionu ovlivnit jejich výsledek. Křesťané tak prý mohou být jen obětí tvrdého boje o území a o jeho nerostné bohatství.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme