V Iráku vrcholí před parlamentními volbami rozsáhlé kupování hlasů

Pět dní před parlamentními volbami v Iráku vrcholí kampaň a snaha kandidátů získat si přízeň voličů i za cenu kupování jejich hlasů. Předvolební dárky sahají od pistolí pro kmenové náčelníky až po mražená kuřata a tenisky pro chudé Iráčany. V neděli se bude o 325 míst iráckého parlamentu ucházet šest tisíc kandidátů. Žádný zákon neupravuje, jaké metody se k tomu můžou používat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

O kupování hlasů se mluví hlavně v případě dosavadního premiéra Núrího Málikího. Ten byl obviněn, že tisíce pistolí objednaných ze Srbska původně pro iráckou bezpečnost nakonec těsně před volbami rozdal vybraným arabským kmenům. Málikí to nepopírá. Tvrdí ale, že šlo o podporu boje proti kriminalitě a že akce nemá s volbami nic společného.

Většina kandidátů se zaměřuje na chudé Iráčany. Rozdávají hračky, teplé deky nebo předplacené telefonní karty. Někteří nabízejí i hotovost výměnou za to, že jim voliči závazně slíbí odevzdat svůj hlas.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme