Hlasováním vězňů a vojáků začaly v Iráku volby

V Iráku začaly hlasováním stovek tisíc příslušníků ozbrojených sil, vězňů a pacientů nemocnic parlamentní volby. Jejich průběh mimo jiné naznačí, jestli ze země budou moci do léta odejít desítky tisíc amerických vojáků, jak plánuje prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdský voják na severu Iráku právě odvolil

Kurdský voják na severu Iráku právě odvolil | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Jeden výbuch v Bagdádu už zabil pět lidí a dalších 22 utrpělo zranění. Tři vojáky pak v jedné volební místnosti připravil o život sebevražedný útočník. Včera teroristé zavraždili 33 Iráčanů ve městě Bakúba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách v Iráku mluvil na Rádiu Česko člen současného iráckého parlamentu a také někdejší ministr kultury Mufíd Jazairi.

Podle člena současného iráckého parlamentu a také někdejšího ministra kultury Mufída Jazairiho dnes došlo v Bagdádu k dalším výbuchům a více než deset lidí bylo zabito:

"Dá se očekávat, že násilné akce budou pokračovat. Teroristické skupiny se budou pokoušet útočit, ale nebudou to mít lehké, protože naše opatření budou stále ostřejší. Já si myslím, že musíme být ostražití, i když všechno co budou teroristé dělat, nemůže zastatvit průběh voleb a jejich i třeba jen relativní úspěch."

Většina Iráčanů půjde k volbám až v neděli

Přes všechny události je předvolební období zatím relativně klidné. Většina Iráčanů půjde hlasovat až v neděli a bude vybírat z osmi desítek kandidátních listin, jinými slovy z více než šesti tisíc zájemců o parlamentní křeslo. Mandátů se přitom bude rozdělovat jen 325.

Favoritem voleb je blok Právní stát premiéra Núrího Málikího. Tomu ale konkurují další šíitská uskupení nebo sekulární aliance někdejšího premiéra Ijáda Alávího. Na jihu země by mohl výrazně uspět také militantní šíitský duchovní Muktada Sadr. Podle Jazairiho ale nikdo z nich nemá šanci získat v parlamentu většinu:

"Já si myslím, že ani jedno z těchto politických uskupení nedosáhne na rozhodující většinu. Hlavní čtyři seskupení získají podle mě asi stejně velký počtem křesel v parlamentu. Proto se dá očekávat těžký průběh sestavení budoucí vlády."

Na průběh voleb dohlíží také jedenáct pozorovatelů z České republiky. Zástupce velvyslankyně v Iráku Cyril Bumbálek byl od rána se třemi kolegyněmi z Prahy v kurdském Erbílu. Po kontrole deseti volebních místností pro pacienty nemocnice a pro vojáky Českému rozhlasu řekl: "Myslím, že jsme spokojeni, hlasování probíhá za účasti zástupců politických stran a zatím si nikdo nestěžoval."

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme