Palestinci prý odmítají zahájit ohlášené mírové rozhovory

Jednání mezi Izraelem a Palestinci možná skončí dříve, než začala. Palestinci prý za stávající situace nepovedou s Izraelem ani nepřímé mírové rozhovory. S odvoláním na palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse to prohlásil šéf Ligy arabských států Amr Músá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

Obnovení rozhovorů bylo oznámeno na začátku týdne. Nový, odmítavý postoj Palestinců prý vychází z toho, že Izrael mezitím schválil výstavbu dalších 1600 bytů na okupovaných územích.

Liga arabských států se v noci na dnešek sešla k naléhavému zasedání právě kvůli poslednímu izraelskému kroku. Oznámení výstavby v židovské čtvrti Ramat Šlomo ve východním Jeruzalémě pobouřilo i Spojené státy.

Ty totiž měly být garantem obnovených rozhovorů a jejich role měla spočívat i v tom že oběma stranám zabrání v takzvaných provokativních krocích. Izrael přitom nové domy pro ultraortodoxní židy oznámil přímo v době, kdy byl na návštěvě americký viceprezident Joe Biden.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Blízkém východě hovořila politoložka Irena Kalhousová ma Rádiu Česko

Izraelský tisk rozebírá, že vláda Palestincům dala na stříbrném talíři argument, který by sami jen velmi těžko hledali. Podle mnoha komentátorů si Izrael na mezinárodní scéně sám připravil velké fiasko.

Podle politoložky Ireny Kalhousové bylo pro Palestince oznámení výstavby ve východním Jeruzalémě ranou pod pás. "Oni požadovali vůbec pro zahájení jakýchkoli rozhovorů totální zastavení výstavby osad," připomněla na Rádiu Česko.

Izraelské ministerstvo vnitra uvedlo, že rozhodnutí o výstavě bylo rutinní, procesní záležitostí, a nikoliv úmyslná snaha urazit Bidena. Šlo jen o špatné načasování a premiér Netanjahu navíc prý o celém plánu ani jeho načasování nevěděl.

Podle Ireny Kalhousové to ukazuje na nejednotu a vnitřní boj v izraelské vládě.

"S tím oznámením přišel ministr vnitra ze strany Šas, což je ultraortodoxní strana, která samozřejmě má zájem na tom, aby ta jednání neprobíhala. Oni prostě nechtějí rozdělení Jeruzaléma, nechtějí, aby se Izrael stáhl ze Západního břehu, který považují za součást Izraele. Takže to spíš vypadá jako takový vnitřní boj v izraelské vládě, což samozřejmě není dobrá zpráva pro premiéra Netanjahua."

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme