V Iráku sečetli většinu hlasů z voleb, vítěz je nejasný

V Iráku jsou sečtené už čtyři pětiny hlasů z parlamentních voleb. Přesto stále není jasné, kdo předminulou neděli vyhrál. Průběžná čísla střídavě přisuzují prvenství dosavadnímu premiérovi Núrímu Málikímu a jeho předchůdci Ijádovi Allávímu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bagdád

Bagdád | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Ještě před dvěma dny Málikího koalice Právní stát zaostávala o devět tisíc hlasů za Allávího spojenectvím Irákíja. Tábor dosavadního premiéra proto tvrdil, že výsledky jsou zmanipulované a požadoval jejich přepočítání.

Nejnovější čísla už ale zase dávají Málikímu náskok 40 tisíc hlasů. Za podobné situace minulý týden protestoval Allávího tábor - jeho hlasovací lístky prý v některých volebních místnostech vyhazovali do koše.

Nezávislá komise prý ale zatím žádné zásadní nesrovnalosti neodhalila. Konečné výsledky složitého sčítání vydá možná až koncem března. Analytici předpovídají, že Irák čekají v každém případě dlouhé měsíce sestavování vládní koalice.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme