Palestinci na Západním břehu Jordánu zahájili nové nepokoje

Desítky Palestinců dnes začaly napadat izraelské jednotky kolem židovských osad u Jeruzaléma i v dalších částech Západního břehu Jordánu. Dva Arabové už při tom přišli o život. Armáda předpokládá, že jde o reakci na zabití dvou palestinských mladíků, které vojáci zastřelili při včerejších demonstracích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení Palestinci

Ozbrojení Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Okolnosti smrti palestinských mladíků vyšetřuje i armáda. Existuje totiž podezření, že proti Palestincům házejícím kamení vojáci zasáhli v rozporu se svými regulemi. 16letého mladíka včera smrtelně zranila střela vypálená do jeho břicha. 20letému Palestinci kulka prolétla do mozku.

Oficiálně armáda trvá na tom, že při srážkách v okolí Nábulusu použila nanejvýš pogumované projektily. Lékaři a izraelská lidskoprávní organizace B'celem tvrdí, že v obou případech to byla ostrá munice.

I kolem pogumovaných střel ale panují spory už řadu let. Ačkoli je armáda vede jako prostředek, který nemá smrtící účinky, ve skutečnosti už zabily desítky Palestinců. Vojáci s nimi také mají stříle pouze do nohou demonstrantů.

Armádní zdroj citovaný deníkem Jediot Achronot připustil, že po sobotním incidentu může být používání střelby ještě více omezeno, a to vzhledem k současné výbušné situaci.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme