Americký prezident nečekaně navštívil Afghánistán

Americký prezident Barack Obama absolvoval několikahodinovou nečekanou noční návštěvu Afghánistánu. Byla to jeho první návštěva této země ve funkci hlavy Spojených státu. Prezident Hamíd Karzáí, se kterým se Obama setkal v Kábulu, se o jeho příletu dozvěděl jen s několikahodinovým předstihem. Loni Obama podobně překvapivě navštívil Irák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama v Afghánistánu

Barack Obama v Afghánistánu

Po příletu začal americký prezident jednat se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím a jeho ministry. Obama si Karzáímu stěžoval na vysokou míru korupce a nekontrolovatelný obchod s drogami v Afghánistánu. Hovořil také o prosazení právního státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý velvyslanec v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík na Rádiu Česko

Podle bývalého velvyslance v Afghánistánu a Pákistánu Petra Přibíka jsou právě boj s korupcí a s výrobou opia klíčovým problém v zemi. Karzáímu se je dlouhodobě nedaří řešit a USA ho za to kritizují.

„Karzáí toho v prvních pěti letech mnoho neudělal. Teď se USA smířily s tím, že bude v úřadu další období. Obama po něm chce, aby první významná zlepšení byla vidět už v tomto roce a hlavně v roce 2011,“ řekl Přibík.

Nezapomněl na vojáky

Na letecké základně v Bagrámu pak Obama poděkoval všem sloužícím vojákům za to, že pomáhají zajistit americkou bezpečnost a zlepšení života civilního obyvatelstva Afghánistánu. Připomenul, že v zemi chrání především Ameriku a jejich úkol je narušit a porazit Al- Káidu a pomoc zajistit afgháncům vlastní bezpečnost.

V prezidentské funkci se Obama rozhodl přenést hlavní pozornost z Iráku na Afghánistán, kde se znovu vzmáhá bývalé vládní hnutí Taliban, a zvýšit tam počet amerických vojáků na sto tisíc.

Obamova návštěva přitom přišla jen dva dny po novém výhrůžném poselství vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina.

Jitka Malá, Igor Maňour, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme