USA prý v tichosti omezují jadernou spolupráci s Izraelem

Spojené státy omezují spolupráci s jadernými vědci z Izraele. S odvoláním na stížnosti dotyčných expertů o tom informují izraelská média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Američané dlouhá léta umožňovali odbornou výměnu mezi oběma státy, a to se týkalo i tajného závodu v izraelské Dimoně. Ten je podle západního tisku centrem jaderného zbrojního programu židovského státu. S nástupem amerického prezidenta Obamy se to prý ale začíná měnit.

Vědci nedostávají víza k odborným pobytům v Americe a Spojené státy dokonce omezují technologické dodávky pro izraelské jaderné provozy. I tak se podle izraelských odborníků projevuje nový kurz Bílého domu.

Mezi americkými činiteli se zatím opatrně šíří názor, že pokud má být věrohodná kampaň proti Íránu kvůli jeho jaderným plánům, musejí Spojené státy vyvinout nějaký tlak také na Izrael.

USA se už od 60. let drží tajné úmluvy, podle které nesmějí Izrael nutit k mezinárodním inspekcím ani podpisu Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Loňské výroky některých amerických představitelů ale v Izraeli vzbudily obavy, že i toto se může změnit.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme