Tisícům Palestinců hrozí deportace ze západního břehu Jordánu

Až sedm let vězení a deportace hrozí desítkám tisíc Palestinců, kteří žijí na západním břehu Jordánu bez povolení izraelských úřadů. Vyplývá to z nového nařízení izraelské armády, která zítra začne platit na okupovaném území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinští dělníci na stavbě

Palestinští dělníci na stavbě | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Proti hrozícímu postupu už protestovala palestinská vláda, podle které se jedná o porušení mírových dohod z Osla. Právní cestou nařízení napadla i koalice izraelských lidskoprávních organizací.

Hrozba deportace a vězení se týká například pětadvaceti tisíc Palestinců, kteří mají v dokumentech jako bydliště uvedené pásmo Gazy, ale žijí na západní břehu. Podobně mohou dopadnout Arabové ze zahraničí, kteří uzavřeli na západním břehu manželství.

Podle armádního nařízení si pak každý bude muset náklady na svou vlastní deportaci ještě uhradit. Armáda uvedla, že jí jde o Palestince, kteří na západním břehu žijí ilegálně.

Lidskoprávní organizace ale tvrdí, že v ohrožení jsou lidé, kteří nikdy žádné izraelské povolení neměli, ani nepotřebovali. Nařízení prý má tak vágní formulace, že záleží na libovůli jednotlivých velitelů, které Palestince z jejich domovů deportují.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme