Česká ambasáda prý v Libanonu pomáhá izraelské špionáži

České velvyslanectví v Bejrútu aktivně pomáhá izraelské špionáži proti Libanonu. Tvrdí to místní deník al-Achbár. Odvolává se na poslední případ dopadeného libanonského agenta, který podle místní bezpečnosti pracoval pro židovský stát.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mešita v pozadí billboardu

Mešita v pozadí billboardu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas


Izraelské tajné služby mají ztížené možnosti pro práci v arabském světě, a proto jim prý pomáhají spřátelené západní země.

Podle al-Achbáru mezi nimi hraje přední roli právě Česko. Libanonské úřady už odhalily několik desítek agentů pracujících pro Izrael.

Máher Abú Džurejš je Libanonec nedávno zatčený pro podezření ze špionáže pro Izrael. Jak píše al-Achbár, tento muž z jižního Libanonu mluví o vazbě na Českou republiku jednoznačně. Izraelci mu prý předloni nařídili požádat o české vízum. Když ho ambasáda odmítla, řekl to svému izraelskému řídicímu důstojníkovi. Ten poslal Máhera na české velvyslanectví znovu s tím, že se postará o kladné vyřízení žádosti. Libanonec napodruhé vízum opravdu dostal.

Máher Abú Džurejš tvrdí, že pak prošel v České republice izraelským školením v jednom z utajených venkovských objektů. Prosyrský list al-Achbár píše, že podobně jako Česko, pomáhá Izraeli i několik dalších evropských států.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme