Írán zahájil manévry v Hormuzském průlivu. Svět se bojí o ropu

Írán zahájil třídenní manévry revolučních gard v Hormuzském průlivu. Ten spojuje Perský a Ománský záliv a má klíčový význam pro dopravu ropy z Blízkého východu. Cvičení se jmenuje 'Velký prorok' a podle Teheránu není namířeno proti žádnému ze států kolem Perského zálivu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Íránská agentura Fars s odkazem na mluvčího manévrů uvádí, že během cvičení v Hormuzském průlivu má být zkušebně odpáleno několik druhů raket krátkého a středního doletu typu země-moře a moře-moře.

„Revoluční gardy jsou jedinou bojeschopnou částí íránské armády, která může válčit skutečně moderním způsobem. Když už Írán nemá finance na to, aby dokázal udržet konkurence schopnou celou armádu, tak se alespoň tuto jednotku snaží neustále vyzbrojovat špičkovými technologiemi,“ řekl zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iran.mp3

„Revoluční gardy mají ale nejen vojenské, ale také i hospodářské ambice, protože vlastní neupřesněné množství půdy a budov. Vydělávají si tak zčásti na zmíněné technologie ale i na své platy. Tato jednotka je navíc spojena s jadernou politikou země, a když světové společenství uvalilo na Írán sankce, tak byly postiženy i jednotlivé osoby z této elitní vojenské skupiny stejně jako banky na ně napojené,“ dodal Slezák.

Hrozba 'jaderného' Íránu sílí

Podle agentury Fars mluvčí také upřesnil cíl manévrů. Mají prý zlepšit plánovací a koordinační kapacity a procvičit identifikaci hladinových a podmořských cílů. Dalším cílem je prověřit schopnosti rychlé a rozhodující reakce na případnou nepřátelskou hrozbu i schopnost rychlého nasazení dobrovolníků a zahájení rozsáhlé války s nepřátelskými plavidly.

„Cíl těch manévrů je jasný, Írán chce dát najevo, že je připraven na krizi, která by v této oblasti mohla případně vzniknout. A je také důležité místo tohoto cvičení, kdyby byl totiž hypoteticky veden proti této zemi vojenský zásah, tak právě v Hormuzském průlivu má Írán možnost odpovědi. Tímto úzkým průlivem totiž protéká 40 procent ropy, jež se poté ve světě spotřebuje. Asi si dovedeme představit, co by takové zablokování způsobilo,“ pokračoval zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu.

Manévry se konají v době sílícího napětí mezi Íránem a Západem kvůli jadernému programu Teheránu. Jak známo, Západ podezírá Írán z pokusu o vývoj atomové bomby, Teherán to popírá.

„Nejde jen o Západ, za těmito opatřeními stojí OSN, což je i samozřejmě Čína a Rusko, které jsou obecně k Íránu více shovívavé. Je také třeba říct, že tyto sankce se míjejí účinkem. Podle mého názoru zbývají světu dvě možnosti. Buď nastane vojenský zásah, ke kterému se po irácké a afghánské zkušenosti nikdo nemá a nikdo ho pravděpodobně ani neprovede, anebo se zkrátka budeme muset smířit s tím, že se z Íránu stane země s jadernými zbraněmi,“ uzavřel zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Milan Slezák, Helena Berková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme